perforated brick furniture decorates a mental manifestation design studio in india

studio apartment near the hill in pune, india

The conception of mental manifestation has renovated a Residential building located next to a hill in the city of Pune, India, turning it into their own studio. The redesign generates an open and fluid environment, with earthy colors and eco-friendly materials that match the varying shades of the surrounding landscape throughout the year. Perforated brick panels and curvilinear elements help control natural lighting, while adding to the liveliness of the project.

The entrance area in the open floor plan is marked by natural brick paving forming an integrated reception desk and creating the sense of arrival

all images courtesy of Mind Manifestation Design

nature and interior are one

The design of Mind Manifestation (find out more here) covers an area of ​​1050 square feet (97 m²) and is kept open and flowing, with minimal glazed partitions dividing up the various functions. The fluidity of the project is further achieved through the installation of subtle curvilinear elements at the corner junctions.

The spaces are strategically planned in order to “get” to the nearby hill, while the material palette is tastefully chosen to match its alternating colors. In this way, nature flows within and becomes one with the interior. Meanwhile, most rooms open up towards the eastern hillside, keeping all areas well-lit with natural sunlight and avoiding extra glare and heat during working hours.

perforated brick furniture decorates a fluid spirit manifestation design studio in pune, india
Natural brick flooring flows seamlessly from the waiting area to the terrace, creating a sense of continuity

earthy materiality, regulation of sunlight and thermal comfort

Ash wood furniture, cast-in-place concrete floors, natural brick pavers with high, seamless walls and pastel green lime plaster ceilings complete the working environment of Mind Manifestation Studio. In addition, the use of recycled paper tubes is explored in various interventions such as sliding or opening shutters, seat backs or open shelves supported by personalized details.

The open floor plan entry area is marked by natural brick paving that transitions into a built-in reception desk creating the sense of arrival. The same brick flooring continues seamlessly onto the terrace to create a sense of continuity. Sliding perforated brick panel control softens the natural sunlight that enters the multipurpose space used for informal meetings, brainstorming sessions, meals, and more. Additionally, the brick facade helps convert the southern sun’s rays into a cool breeze before entering the interior. Finally, the use of whitewashed walls and southern natural brick prison adds thermal comfort.

perforated brick furniture decorates a fluid spirit manifestation design studio in pune, india
The recycled paper tube seat turns into a partition between the waiting room and the workspace

perforated brick furniture decorates a fluid spirit manifestation design studio in pune, india
Window seats allow designers to gaze out over the hill from inside the workspace

perforated brick furniture decorates a fluid spirit manifestation design studio in pune, india
The main areas of the office are planned according to the location of the adjacent hill

studio near hill 6
The niches carved into the conference wall are a contemporary interpretation of the diminishing details of the local context

1/5

The folding window turns the office into an interactive space

The folding window turns the office into an interactive space

Sliding panels act as a thermal barrier while creating an interesting play of light and shadow

Sliding panels act as a thermal barrier while creating an interesting play of light and shadow

The folding window in the office area

The folding window in the office area

The greenery of the planters along the multipurpose area complements the natural brick

The greenery of the planters along the multipurpose area complements the natural brick

The terrace is designed to serve as a multipurpose space;  perforated brick panels control the southern sunrays creating a light-shade pattern

The terrace is designed to serve as a multipurpose space; perforated brick panels control the southern sunrays creating a light-shade pattern

project info:

Name: Studio near the Hill
designate: Spirit Manifestation Design

lead designers: Ar. Chetan Lahoti & Ar. Anand Deshmukh
location: Pune, India

designboom received this project from our ‘DIY Submissions‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: Myrto Katsikopoulou | design boom

Joseph E. Golightly