Note Design Studio creates the Tysta Mari restaurant in a historic food hall

Staggered tiles in thick blue grout covered the bar at Tysta Mari restaurant in Stockholm, designed by local firm Note Design Studio.

Tysta Mari is one of many restaurants located in the city’s newly renovated Östermalms Saluhall – a historic food hall housed in a brick building from 1888.

Tysta Mari is a restaurant in the historic Östermalms Saluhall

The two-story restaurant serves fresh seafood and Swedish dishes using ingredients sourced from the indoor market that surrounds it.

Local design firm Note Design Studio was asked to renovate the interior with the aim of creating a “welcoming environment that feels effortless, unexpected and full of charm”.

Light blue bar table in a neutral toned restaurant interior in Stockholm by Note Design Studio
Pale blue accents appear in the bistro tables of the restaurant and in the joints of the bar

The design team used a palette of light and tactile materials for the interior including mirrors, vaporous fabrics, textured walls, glazed ceramic and stainless steel.

An eye-catching bar is located on the ground floor of the restaurant, visible both from the street and from inside the dining hall. Designed to draw customers inside, this area is clad in glazed tiles surrounded by thick blue grout and finished with polished stainless steel detailing.

Large black metal staircase of the Tysta Mari restaurant
A black metal staircase leads to the second floor

A black metal staircase leads to a bistro and a private dining room with a large communal table and a balcony with a view of the entire dining room.

According to Cristiano Pigazzini, co-founder and design director, the interior design of Note Design Studio was based on the four elements of earth, air, water and fire.

This theme is echoed in the earth tone and texture of the restaurant’s walls, the smoky hue of the oak furniture, the wispy curtains and the ceramic tiles, which have been designed to look almost wave-swept.

“Lightweight semi-transparent textiles diffuse incoming light to give an airy, soft accent to other hard, heavy materials,” Pigazzini told Dezeen.

Stockholm restaurant private dining room by Note Design Studio with white chairs and a wall of sheer curtained windows
This floor houses a private dining room

Founded in 2008 by Pigazzini and Johannes Carlström, Note Design Studio works in the fields of architecture, interiors, products, graphics and design strategy.

Other recent projects from the practice include a warm-hued wine bar that doubles as a desk and a collection of pendant lights reminiscent of cake sprinkles.

All photographs are courtesy of Note Design Studio.

Joseph E. Golightly