Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio

Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio

Chromatic Indulgence Office / Abin Design Studio - Interior photography, ChairChromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Interior photography, handrailChromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Interior photography, living room, chair, tableChromatic Indulgence Office / Abin Design Studio – Interior Photography+ 18


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    282 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Daikin, Classic Marble Company, FLOS, plumelite, Hybec, JEB acoustic partitions, Jaipur rug, PICCOLO MOSAIC, Elastic

Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Interior photography, handrail
Courtesy of Abin Chaudhuri

Text description provided by the architects. Color is an important catalyst for creative exploration, which made including it in this project a major design decision. A father wanted to give his entrepreneur son a space for innovation – the latter was venturing on an IT startup journey. Our responsibilities here were more than those of a designer – we imagined this desk as an empowering journey through various vibrant expressions.

Chromatic Indulgence Office / Abin Design Studio - Interior photography, Chair
Courtesy of Abin Chaudhuri
Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Image 18 of 18
Diagram
Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Interior photography, living room, chair, table
Courtesy of Abin Chaudhuri

A number of challenges governed our design process: the site was linear, with light coming from the opposite end of the entrance through the only window in the entire space. Nevertheless, a maximum of natural light had to infiltrate both in the workspace and in the cabins. This was achieved by a mostly open floor plan with workstations interspersed with flower boxes that double as storage cabinets – an effective furniture design for bringing the landscape into an otherwise restricted space. Second, since the first users were young employees, a “quirky” space was to be considered, while not losing the integrity of a head office.

Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Interior Photography, Bedroom
Courtesy of Abin Chaudhuri

The 3 executive cabins have been cordoned off in glass cabins to achieve the necessary private spaces while maintaining the overall seamless nature with more flowing areas that spill into each other. Upon entering the office, a dynamic reception leads to the main workspace via the service annex. This annex includes toilets, a pantry, the server room and the cafeteria. By placing them next to each other, separating only the cafeteria from the rest of the annex, through a passage, the user has the possibility of feeling the extent of the work area located beyond , only after entering it from the narrow passage. It also reinforces the principle of the “axis” of space. The choice to keep the services and the meeting room near the Entrance was for the ease of logistics.

Chromatic Indulgence Office / Abin Design Studio – Interior Photography
Courtesy of Abin Chaudhuri
Chromatic Indulgence Desk / Abin Design Studio - Image 17 of 18
To plan
Chromatic Indulgence Office / Abin Design Studio – Interior Photography
Courtesy of Abin Chaudhuri

Whether it’s solid room dividers, ornamental furniture or dramatic accent pieces, ‘layers’ have been created to shape a breathtaking experience of ‘chromatic delight’. This can be seen in the rainbow-hued “craft color” doors; a cafeteria clad in glass tiles to achieve a monolithic look; a sculptural bench, at the Reception, painted in a gradation of colors; the table top and conference console, whose fascia is treated with graphically exploded paints, with synchronized shaded chairs – all of which sit on a monochromatic background of white terrazzo and locally available black “Kadappa” stone, generating a remarkable visual as well as a spatial experience. The exposed services were another practical yet creative intervention of removing the conventional flat false ceilings and giving more volume to the room.

Chromatic Indulgence Office / Abin Design Studio - Interior Photography, Facade
Courtesy of Abin Chaudhuri

Joseph E. Golightly